INZICHT – De hele wereld is een droom!

Een paar jaar geleden toen ik in Raipur was, voelde ik mij plotseling behoorlijk ziek. De hoge temperatuur stond mij niet toe uit bed te komen. En het was toen dat Swami in mijn droom kwam, een groene diamanten ring materialiseerde en die om mijn vinger deed. Net als alle dromen van Swami was ook deze zeer verfrissend en gaf veel energie. Het resultaat was dat in de ochtend de koorts verdween en ik mij in de pujakamer aan Hem kon presenteren. Tijdens de ochtendmeditatie vroeg ik aan Swami: “Gisteren kwam u in mijn droom, gaf mij een ring en ik voelde mij zeer gelukkig. “ Hij lachte en zei: “Ja, dat gebeurde in die droom. Dit gebeurt in deze droom.”

“Deze droom!” Ik was in de war.

Oh ja, dit is ook een droom

Ik vroeg: “Waarom zijn wij ons hier niet bewust van, waarom denken wij dat het echt is?”

Wat hij daarna tegen mij zei is een van de meest onthullende verklaringen over de staten van bestaan die genoemd worden in de geschriften, zij zijn Jagrita ( waakstadium), Swapna (droomstadium), Sushupti (diep- slaapstadium) and Turiya (de staat van zuiver Bewustzijn).

Swami zei: “De waarheid is dat dit alles een droom is die na verloop van tijd zal ophouden, en dat alleen het Bewustzijn permanent is. In de droom wist je niet dat je droomde, totdat je wakker werd. En zo ben je ook in deze waakstadiumdroom niet  in staat haar onwerkelijke aard te zien. Alleen wanneer je wakker wordt vanuit deze droom kun je weten wat de werkelijkheid is.”

“Maar Swami,” sprak ik tegen, “ deze droom lijkt zo echt, zo overtuigend.”

“Dat is waar, hoe dieper de details in de droom, hoe overtuigender lijkt het werkelijk te zijn. Hoe meer je zintuigen zich met deze droom bezighouden, hoe meer het werkelijk lijkt te zijn. Om die reden trokken de wijzen hun zintuigen helemaal terug van de zintuiglijke objecten en verbleven de hele tijd in hun werkelijke Zelf en raakten zij niet valselijk overtuigd van de onwerkelijke aard ervan.”

Dit kon ik goed begrijpen, want ik had ervaren dat in die dromen waarin de details fijner waren, ik mij meer er meer betrokken voelde en geloofde dat het werkelijk was, totdat de wekker afging en ik opgelucht wakker werd dat ik bevrijd was van de tijger die mij tijdens de hele droom achterna had gezeten .

“En Ik ben die wekker die je uit deze droom wakker maakt”, onthulde hij met een speelse glimlach.

 door:  Madhusudan Naidu

Ananda Vahini, nummer 80, 15 juni 2017

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply