INZICHT – Atithi Devo Bhava: Gast is God 

Toen in Ottawa de gastheer kwam om Swami te serveren, merkte hij op dat in de Indiase cultuur de gast wordt beschouwd als God en dat in de geschriften staat geschreven ‘Atithi Devo Bhava’ – God is gast. Het was een groot ideaal waar iedereen naar leefde.

Hij ging verder met uit te leggen dat in die dagen mensen pelgrimages ondernamen en dat zij zeer lange afstanden moesten lopen, omdat er maar weinig mogelijkheden voor transport waren. Tijdens die lange voetreizen was het voor hen niet mogelijk om alles wat zij nodig hadden voor de hele reis met zich mee te dragen. Ook waren er geen motels of hotels zoals tegenwoordig, waar een rustpauze gehouden kon worden. En daarom was det ideaal aan de mensen gegeven dat iedere gast moest worden behandeld als God. Vanwege deze edele cultuur kon men zonder enige angst een reis ondernemen, want men was er zeker van onderdak en voeding te vinden in de huizen van de mensen van de dorpen en de steden die op hun weg lagen. Ook al waren zij onbekenden, vanwege dit ideaal, dat de gast gelijk is aan God, waren de mensen blij om hen gastvrijheid te bieden en beschouwden zij het als een eer om God te dienen door het dienen van gasten. Dit was de cultuur van India, die iedereen beschouwde als iemand van henzelf.

“Vandaag zijn jullie zeer fortuinlijk.” En Swami voegde er met een glimlach aan toe: , “Want het gaat niet alleen maar over ‘Atithi Devo Bhava’ (gast is God), maar het is nu ook ‘Devo Atithi Bhava’ (God is gast).”

door:  Madhusudan Naidu

Ananda Vahini, nummer 83,  6 juli 2017

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply