INZICHT – ‘Bliss’ is Mijn voeding

Toen in de ashram in Bali de gastvrouwen binnen kwamen lopen met het ontbijt voor Swami, merkte Hij op dat één van de jeugdleiders enigszins mee naar binnen was geslopen. Dit ging niet ongemerkt aan Swami voorbij en Hij vroeg de jonge man:

“Ben jij de kok?”
“Nee, Swami.”

“Waarom ben je dan binnen gekomen?”
“Om U Uw voedsel te geven.”

“Wat is Mijn voedsel?”
Er kwam geen reactie, en daarom antwoordde Swami Zelf: “Liefde is Mijn vorm en bliss is Mijn voedsel.”
“Wat is bliss?”, vroeg Swami.
“Iemand antwoordde: “Gelukkig zijn.”
Swami corrigeerde: “Gelukkig zijn komt en gaat, maar bliss (komt en) groeit.”
“Hoe krijg je bliss?”, was de volgende vraag van Swami.
“Wanneer je één wordt met God”, zei iemand. 
Opnieuw improviseerde Swami en zei: “Je bent in bliss als je met Jezelf verenigd bent. Wanneer vuur niet verstoord wordt door water, en water niet door vuur (hitte), dan zijn beide zichzelf en zijn derhalve in bliss. Je kunt alleen maar dan in bliss zijn als je met Jezelf verenigd bent, je ware aard, die Atman is.”

Swami ging door:” Net zoals het lichaam voedsel nodig heeft vanwege de noodzakelijke voedingstoffen om sterk en gezond te zijn, zo is bliss het voedsel voor de ziel die nodig is om net zo helderder te laten stralen als een lamp die helderder gaat stralen wanneer deze gevoed wordt met lucht en olie.”

Hiermee hadden wij allemaal een voedzaam, spiritueel ontbijt, dat onze zielen vulde met bliss.

 

door:  Madhusudan Naidu

Ananda Vahini, nummer 88,  10 augustus 2017

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply