ONZE TUIN : Het moestuin project in Oirschot

Geschreven door Lisa

Met grote dank aan Kees de Kroon, voor de mogelijkheden die hij geeft, de praktische steun en zijn toewijding.

We kennen het denk ik allemaal; het lopen door een stukje natuur, een tuin, en je zo bevangen voelen, je zo op je plek voelen. Zelfs zoveel verwondering voelen dat je er een paar minuten sprakeloos van bent. Ik ken niets anders dat dat zo sterk heeft als de natuur. De natuur is onze moeder, onze “homeground”. Wie zouden wij zijn zonder haar? Zij zorgt onvoorwaardelijk voor ons. Maar op dit moment is zij zover teruggedrongen dat wij voor haar moeten zorgen zodat zij voor ons kan zorgen.

Heel vroeger liepen wij door de natuur en dan gaf zij ons als vanzelfsprekend wat wij nodig hadden. Nu moeten we er naar zoeken of het zelf verbouwen. Sai Baba heeft ons iets bijzonders gegeven en wij voelen ons geïnspireerd om dit cadeautje aan te nemen en met al onze liefde hiervoor te zorgen. Hij geeft ons daarmee de gelegenheid om onze verbinding met onze moeder weer op te nemen, te versterken; Hij geeft ons de mogelijkheid om daarmee een stukje  “homeground” te creëren.

Vanuit mijn achtergrond als biologisch-dynamisch geschoolde tuinvrouw weet ik in een gedachteflard hoeveel tijd en aandacht het kost een tuin op te starten en te behouden. In de volgende gedachteflard bedenk ik wat gewassen zijn die weinig tot geen onderhoud nodig hebben om ons te blijven betoveren en zelf gezond blijven. Dat is de reden dat ik ben opgestaan en heb aangeboden om mee te werken aan een tuin die past bij de mogelijkheden die wij hebben als Sai Baba groep, zodat het plan voor iedereen een succes wordt.

Hieronder kan ik wat vertellen over een dergelijke tuin. Op de plek die we aangewezen hebben gekregen door Kees staat een grote notenboom. Onder deze boom kan je, als hij wat groter is, heerlijk koel zitten en hij houdt de vliegen weg.
Onder notenbomen passen goed fruitstruiken. Zwarte bessen, aalbessen, kruisbessen, blauwe bessen. Het voordeel van bessen is dat ze zich zeer gemakkelijk laten stekken. En aangezien ik veel mensen ken met bessenstruiken is de aanschaf van de bessenstekken gratis. De tuin ligt langs de weg. Als afscheiding zouden we daar vlierbomen kunnen planten. Zij geven bloesems die heerlijk zijn in de thee en bessen waar je heerlijke sap en jam van kunt maken. Een voordeel van vlierbomen is dat zij zich bijzonder gemakkelijk laten stekken. Aangezien we gemakkelijk vlierbomen kunnen vinden is deze aanplant eveneens gratis.

 

Onderaan tegen de vlierbomen zouden heerlijk geurende rozenstruiken kunnen komen. Langs de parkeerplaats kant zouden er rozenbottels geplant kunnen worden. Rozenbottels hebben zoveel vitaminen en mineralen in zich dat ze het Goji besje uit de Himalaya naar de kroon steken. Bovendien is de lekkerste jam die ik ooit geproefd heb de zelfgemaakte rozenbotteljam. Rozenbottels zouden de hele parkeerplaats kunnen omzomen.

Bij de ingang kunnen wij frambozen planten. En weer geldt, deze zijn heel gemakkelijk te stekken en aangezien ik veel mensen ken die frambozen hebben zijn deze ook gratis in aanschaf.

 

In het midden is een perkje, omzoomd met aardbeien en bessenstruiken en eventueel rozenstruiken die heerlijk geuren in het midden. Tegen de muurtjes Japanse wijnbes en doornloze bramen (ook weer gemakkelijk te stekken). Onder de struiken zaaien we bijen- en vogelbloemen en dan staat de tuin al helemaal vol.

Voor mijn geestesoog zie ik al de kinderen die naar de bibliotheek komen een uitstapje maken naar de tuin waar zij zich tegoed kunnen doen aan al dat lekkers. Ik kan me het nog van vroeger herinneren dat ik in de tuin op de grond zat en met rood-zwarte vingers de bessen en aardbijen in mijn mond propte. Een heerlijkheid! Daar komt ook mijn liefde voor de natuur vandaan. Vooral van die frambozen. Heerlijk! Zo kost zo’n tuin werkelijk heel weinig tijd in onderhoud!

Maar nu terug naar de werkelijkheid. Kees heeft het plan goedgekeurd en heeft ons een stukje grond toegewezen. De eerste stappen zijn om te kijken wat er gebeurt als wij een tuin beginnen. “Als het maar geen rommeltje wordt” is de voorwaarde van Kees. Dus in nauw overleg met hem zijn we onze babypasjes aan het zetten. We hebben de tuin gevormd, er bijen- en vogelbloemen in gezaaid en we zijn op weg. Na een week hebben we ons laten ontroeren door de piepkleine babyplantjes die uitkwamen. Het was net een kraamkamer. Zo schattig.

In het najaar zullen we de nu nog arme grond met hulp van Kees bemesten en omploegen. Dan kan het werkelijke feest beginnen: het planten van de stekken die nu verzameld worden!

Verder hebben we hier nog een to-do list opgesteld met praktische zaken die nodig zijn:

> Wie heeft er een schoffel om de paden mee te schoffelen? En wie willen er schoffelen?
> Wie heeft er palen en touw om de te planten frambozen een steun te geven?
> Wie kan een soort pergolaatje bouwen voor een hangpeertje en tevens ingang van de tuin?

Om Namo Namaha
De tuingroep
Lisa, Vera,  Luci
Wilt u meewerken of bijdragen aan dit mooie project? mail dan naar seva@saianandam,nl en dan brengen we u in contact met Lisa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply