INZICHT – Het beste huwelijk

Het was in Padova, Italië, dat Swami terug gereden werd van de publieke Satsang naar het huis van de toegewijde in wiens auto zij zaten. De auto was versierd met een boeket bloemen op de motorkap.

Het was natuurlijk een ongebruikelijk tafereel en het deed vele hoofden omdraaien. Een groep jongeren die de bloemen zagen, namen ten onrechte aan dat er een pas getrouwd koppel in de auto zat, en volgens het voor hen heel gewone gebruik klapten zij in hun handen en juichten. Heel onschuldig vroeg Swami mij: “Waarom klappen zij?” Ik antwoordde: “Vanwege de bloemen hebben zij waarschijnlijk gedacht dat er een pas getrouwd bruidspaar in de auto zat en gaven zij zo hun gelukswensen..”

“Natuurlijk is er een huwelijk dat hier gevierd wordt, het beste van alle huwelijken. Het huwelijk van Prakriti (de shepping) en Purusha (de Schepper). Deze eenwording is het beste van allemaal, als de Jivaatma één wordt met het Paramatma. Dat is wat weergegeven wordt door Radha en haar Heer Krishna. Dat is de betekenis van het tweevoudige principe van Shiva – Shakti. Het ware huwelijk is wanneer de toegewijde zich in toewijding met de Heer verenigt. Het is een gelegenheid die gevierd moet worden.”

Als de Meester der meesters liet Swami ook deze kans niet voorbijgaan om ons een veel grotere waarheid te vertellen. Zelfs toen ik mijn gedachten liet gaan over dit prachtige concept van de vereniging van de mens met God, de toegewijde en de Heer, de Jivaatma en Paramatma, zei Swami: “Alleen dit huwelijk is werkelijke eenwording, al het andere is slechts een luchtspiegeling.”

door:  Madhusudan Naidu

uit: Ananda Vahini, nummer 73, 27 april 2017

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply